dit-SYN

Dit syn SE BEDRE

Her er ALLE de vitaminer og mineraler, som hjælper dine øjne,

i én pille Kommer snart Siden er under opsætning..

Du har sikkert hørt, at gulerødder og andre orangefarvede frugter og grøntsager fremmer øjets sundhed og beskytter synet, og det er sandt: Beta-caroten, en type A-vitamin, der hjælper nethinden og andre dele af øjet til at fungere gnidningsløst.

 

Der en lang lang række af vitaminer og mineraler i en mængde forskellige grøntsager og urter, som hjælper dig med at bevare dit gode syn, langt ind i alderdommen.

 

En del af disse vitaminer og mineraler får du allerede gennem en alm. varieret kost. Men helt ærligt hvor meget spinat og hvor mange urter og fisk spiser du om dagen/ugen..?

 

I én og samme pille kan du få ALLE de Vitaminer

og mineraler der hjælper dit syn.

SÅDAN FUNGERER DIT ØJE

 

Øjet er et meget komplekst organ, der gør os i stand til at registrere og holde øje med ting i verden omkring os. Ved hjælp af øjnene ser vi former, farver, bevægelser, kontraster og størrelser.

 

 

Øjet er kugleformet med en diameter på ca. 25 mm. Det består af tre vævslag uden på hinanden. Den midterste del af øjet er glaslegemet, en gennemsigtig gelélignende masse, der holder øjet udspændt som en bold.

 

Når lyset rammer øjet, bliver det først brudt af hornhinden (cornea). Hornhinden er det gennemsigtige lag, der dækker øjets front og sikrer, at lyset kommer uforstyrret ind gennem øjet. Hornhindens vigtigste opgave er at beskytte øjet mod skrammer og berøring. Hvis noget kommer i kontakt med hornhinden (nærmere bestemt hornhindens epitel, som er hornhindens yderste cellelag), reagerer epitelet med det samme og udløser en refleks, der lukker øjet.

 

Når lyset passerer gennem øjet, ændrer regnbuehinden (iris) størrelse. Regnbuehindens funktion er at regulere den mængde lys, der kommer ind i øjet og rammer nethinden. Ved kraftigt lys udvider regnbuehinde sig, hvorved pupillen (Lysåbningen i øjets iris) bliver mindre. Tilsvarende trækker regnbuehinden sig sammen ved svag belysning, og pupillen udvider sig.

 

Det lys, der trænger igennem pupillen, passerer videre til linsen. Linsen ændrer form og gør, at øjet kan stille skarpt på forskellige afstande.

 

Øjets inderste lag er nethinden (retina). Nethinden er den skærm, hvorpå de ting, vi ser, vises. Nethinden bruges til at sende de informationer og indtryk, vi får fra omverdenen, videre til hjernen, der bearbejder disse, så vi kan forstå og agere efter dem.

 

Øjets ydre

Uden på øjet sidder seks muskler, der bruges til henholdsvis at dreje øjet op eller ned, ind eller ud samt til at rotere øjet. Øjenlågene sørger for at holde hornhinden fugtig ved at fordele tårevæske og samtidig rense hornhinden for snavs, så eventuelle urenheder ikke generer øjet.

 

ØJENPROBLEMER

 

De fleste mennesker vil på et eller andet tidspunkt i livet opleve problemer med deres øjne. De fleste øjenproblemer er dog harmløse og vil forsvinde af sig selv uden yderligere komplikationer.

 

Hvis øjenproblemerne varer længere end blot et par dage, bør man få undersøgt sine øjne hos optikeren eller øjenlægen. Nogle øjensygdomme er nemlig seriøse og kan resultere i blindhed, hvis ikke de bliver behandlet.

 

 

RØDT ØJE

 

Et rødt øje er en af de mest almindelige øjensymptomer, som næsten alle vil opleve på et eller andet tidspunkt. Hvis dit øje bliver rødt, er det vigtigt at finde ud af hvorfor. Et rødt øje kan være tegn på en akut synstruende øjensygdom, men i de fleste tilfælde er årsagerne ufarlige eller forbigående.

 

Hvorfor bliver øjet rødt?

Øjet bliver rødt, fordi der sker en udvidelse af blodårerne i bindehinden (det hvide i øjet), eller fordi der kommer en blødning under bindehinden. Det kan komme af meget tør luft, direkte eksponering for solen, en infektion, en allergisk reaktion, virus, bakterier, betændelse etc.

 

Når øjet bliver rødt, er det for at forsvare øjet mod noget, der ikke er godt for det og samtidig for at sende et vigtigt signal.

 

 

 

 

Årsagen til at man kan se, er at der findes lys. Øjet er konstrueret til at fange lyset og skabe billeder af virkeligheden i hjernen. Det er en fantastisk konstruktion, som næsten altid fungerer excellent, og som gør det muligt for os at se alt lige fra en guldsmeds luftige vinger til et betonfundament og selvfølgelig også os selv og hinanden. Synet er vores vigtigste sans og har de mest tilgængelige sanseceller.

Anatomisk billede af øjet

Følg med lyset ind i øjet

Hornhinden sidder yderst i øjet. Den buer og bryder 2/3 af lyset, som derefter fortsætter ind i det forreste øjenkammer, som består af en helt gennemsigtig væske, hvis tryk gør, at hornhinden holdes buet og spændt.

Regnbuehinden

Regnbuehinden eller iris afgrænser det forreste øjenkammer fra det bagerste. Der findes muskelvæv og farvestoffet melamin, som bestemmer øjenfarven.

Pupillen

Pupillen er en åbning i regnbuehinden, som lader lyset komme ind i øjet. Den fungerer som en linse på et kamera, og er altid klar til at åbne eller lukke sig, så den rette mængde lys kommer ind. Kommer der for lidt lys ind ser man ingenting, og er det for meget, kan øjet skades.

Linsen

Bag regnbuehinden findes det bagerste øjenkammer, som afgrænses af linsen, som er en fjedrende skive, som fokuserer på lyset i nethinden. Linsen sidder fast som en muskel, som slapper af, når man kigger langt væk, og som trækker sig sammen, når man kigger på noget på nært hold. Med alderen mindskes muskelens smidighed, og det gør, at det kan være svært at veksle mellem at se langt og se kort.

Nethinden og den gule plet

Til sidst når lyset nethinden og den gule plet, som er en fordybning i den ellers helt glatte nethinde. Den gule plet er øjets brandpunkt, og der hvor man sætter fokus. Det er takket være den gule plet, at man ser skarpt og detaljeret. Nethinden dækker hele den bagerste del af øjet og er dækket af sanseceller, som kaldes stave og tappe. De er ekstremt lysfølsomme og er årsag til, at synsnerven får den information, som synsnerven i hjernen siden oversætter til billeder.

Lyset, øjet og hjernen

Et fantastisk samarbejde som gør, at vi ser alt lige fra dambrikkerne til dugdråberne på græsplænen en sommermorgen. Fantastisk!

 

 

 

Gør bla. disse fødevarer et dagligt syn i din kost for at holde dine øjne ved lige

Eller spis én pille om dagen

 

 

1. Bladgrøntsager

 

De er pakket med lutein og zeaxanthin-antioxidanter, viser undersøgelser, sænke risikoen for at udvikle makuladegeneration og grå stær.

 

2. Æg

 

Blommen er en vigtig kilde til lutein og zeaxanthin-plus zink, som også bidrager til at reducere din makuladegeneration risiko, ifølge Paul Dougherty, MD, medicinsk direktør for Dougherty Laser Vision i Los Angeles.

 

3. Citrus og bær

 

Disse frugter er kraftcentre af C-vitamin, som har vist sig at reducere risikoen for at udvikle makuladegeneration og grå stær.

 

4. Mandler

 

De er fyldt med E-vitamin, der forsinker makuladegeneration, forskning viser. En håndfuld (en ounce) indeholder omkring halvdelen af din daglige dosis af E.

 

5. Fatty fisk

 

Tun, laks, makrel, ansjos og ørred er rige på DHA, en fedtsyre, som findes i din nethinde-lavt niveau, som har været knyttet til tørre øjne syndrom, siger Jimmy Lee, MD, direktør for refraktiv kirurgi ved Montefiore Medical Center, i New York City.

 

 

 

grå stær og makuladegeneration . Specifikke antioxidanter kan have yderligere fordele såvel; for eksempel vitamin A beskytter mod blindhed, og C-vitamin kan spille en rolle i forebyggelse eller lindring af glaukom .

Omega-3 essentielle fedtsyrer synes at hjælpe øjet på en række måder, fra lindre symptomer på tørre øjne syndrom at beskytte mod macular skader.

Eye Fordele ved vitaminer og mikronæringsstoffer

 

En sund kost for dine øjne bør indeholde masser af farverige frugter og grøntsager.

Følgende vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer har vist sig at være afgørende for et godt syn og kan beskytte dine øjne mod sight-stjæler tilstande og sygdomme.

Integrering følgende fødevarer i din kost vil hjælpe dig med at få den anbefalede kost tilførsel (ADT) af disse vigtige øje næringsstoffer. Etableret af Institute of Medicine (National Academy of Sciences), RDA er den gennemsnitlige daglige indtagelse via kosten niveau af et næringsstof er tilstrækkelig til at opfylde kravene i næsten alle raske personer i et bestemt livsfase og køn gruppe.

Mens RDA er en nyttig reference, nogle øjenpleje praktiserende anbefaler højere dagligt indtag af visse næringsstoffer til mennesker med risiko for øjenproblemer .

(I den følgende liste, mg = milligram mcg = mikrogram (1/1000 af et mg) og IE = international enhed.)

Beta-caroten

Eye fordele betacaroten: Når det tages i kombination med zink og vitamin C og E, kan beta-caroten reducere progressionen af maculadegeneration.

Mad kilder: Gulerødder, søde kartofler, spinat, grønkål, butternut squash.

ADT: Ingen (de fleste kosttilskud indeholder 5.000 til 25.000 IU).

Bioflavonoider (Flavonoider)

Eye fordele ved bioflavonoider: Kan beskytte mod grå stær og makuladegeneration.

Mad kilder: Te, rødvin, citrusfrugter, blåbær, blåbær, kirsebær, bælgfrugter, soja produkter.

RDA: Ingen.

/relProdLgMobile

Lutein og zeaxanthin

Eye fordele af lutein og zeaxanthin : Kan forhindre grå stær og makuladegeneration.

Mad kilder: Spinat, grønkål, majroer, Collard greens, squash.

RDA: Ingen.

. Denne infografik viser, hvilke næringsstoffer, du har brug for et godt øje helbred som du alder Klik her for det fulde billede. (Billede: Bausch + Lomb)

Omega-3 fedtsyrer

Eye fordele omega-3 fedtsyrer : kan hjælpe forhindre maculadegeneration (AMD) og tørre øjne.

Mad kilder: koldtvands fisk som laks, makrel og sild, fiskeolie kosttilskud , friskmalet hørfrø, valnødder.

RDA: Ingen; men for kardiovaskulære fordele, American Heart Association anbefaler ca. 1.000 mg dagligt.

Selen

Eye fordele af selen: I kombination med carotenoider og vitamin C og E, kan reducere risikoen for fremskreden AMD.

Mad kilder: Fisk og skaldyr (rejer, krabber, laks, hellefisk), paranødder, berigede nudler, brun ris.

ADT: 55 mcg for teenagere og voksne (60 mcg for kvinder under graviditet og 70 mcg når amning).

Vitamin A

Eye fordele af vitamin A : Kan beskytte mod natteblindhed og tørre øjne.

Mad kilder: Oksekød eller kylling lever; æg, smør, mælk.

ADT: 3.000 IE for mænd; 2.333 IU for kvinder (2567 IE under graviditet og 4333 IU når amning).

Vitamin C

Eye fordele af vitamin C : kan reducere risikoen for grå stær og maculadegeneration.

Mad kilder: Sød peber (rød eller grøn), grønkål, jordbær, broccoli, appelsiner, cantaloupe.

ADT: 90 mg for mænd; 70 mg for kvinder (85 mg under graviditet og 120 mg, når amning).

Vitamin D

Eye fordele af vitamin D: kan reducere risikoen for makuladegeneration.

Mad kilder: Laks, sardiner, makrel, mælk; appelsinsaft beriget med vitamin D.

RDA: Ingen, men den amerikanske Academy of Pediatrics anbefaler 400 IE per dag for spædbørn, børn og unge, og mange eksperter anbefaler højere dagligt indtag for voksne.

Den bedste kilde til D-vitamin er udsat for sollys. Ultraviolet stråling fra solen stimulerer produktionen af D-vitamin i huden, og kun et par minutter af udsættelse for sollys hver dag (uden solcreme) vil forsikre din krop producerer tilstrækkelige mængder af vitamin D.

Vitamin E

Eye fordele ved E-vitamin : I kombination med carotenoider og vitamin C, kan reducere risikoen for fremskreden AMD.

Mad kilder: Mandler, solsikkefrø, hasselnødder.

ADT: 15 mg for teenagere og voksne (15 mg for kvinder under graviditet og 19 mg, når amning).

Zink

Eye fordele af zink: Hjælper vitamin A reducere risikoen for natteblindhed; kan spille en rolle i at reducere risikoen for avanceret AMD.

Mad kilder: Østers, oksekød, Dungeness krabber, Tyrkiet (mørkt kød).

ADT: 11 mg for mænd; 8 mg for kvinder (11 mg under graviditeten og 12 mg, når amning).

Generelt er det bedst at få de fleste næringsstoffer gennem en sund kost, herunder mindst to portioner fisk om ugen og masser af farverige frugter og grøntsager.

Hvis du planlægger at starte et regime af øjet vitaminer , skal du sørge for at diskutere dette med din optiker eller øjenlæge . Tager for meget af visse vision kosttilskud kan give problemer, især hvis du tager receptpligtig medicin for sundhedsproblemer.

 

Vitamin A er et vitamin og en antioxidant, der er forbundet med sunde øjne. En kost rig på A-vitamin kan forebygge natten blindhed, øjenbetændelse, og tørre øjne. Det er også anvendes til behandling af en række andre sundhedsmæssige forhold. Vitamin A måles i internationale enheder (IE), og den gennemsnitlige voksne behov omkring 5000 IU per dag.

 

 

 

Gulerødder

Når de fleste mennesker tænker på vitamin A og øjet sundhed, de tænker på gulerødder. Det er rigtigt, at spise masser af gulerødder kan forbedre dit syn. Et medium gulerod udgør over 200% af den gennemsnitlige persons Vitamin A har brug for dagen. De er også en stor kilde til vitamin C og K, og B, plus magnesium og fibre.

Portionsstørrelse (1 medium), 10191 IU Vitamin A (204% DV), 25 kalorier.

 

Iceberg Salat

Typisk mørkegrønne bladgrøntsager få al den herlighed, når det kommer til sundhed fødevarer. Men det lysere grøn Iceberg salat sort er fyldt med væsentlige vitamin A. Vær ikke bange for at tilføje nogle til din salat og sandwich, når du har brug for et ekstra boost af vitamin A. En kop strimlet Iceberg salat indeholder kun 10 kalorier, og det bringer en bunke af andre vitaminer og mineraler til din krop.

Portionsstørrelse (1 kop strimlet), 361 IU vitamin A (7% DV), 10 kalorier.

 

 

Søde Kartofler

Søde kartofler var en af de vigtigste kilder til mad for tidlige amerikanske nybyggere. I dag er de stadig i vid udstrækning nydes for deres dejlige smag og rige indhold af næringsstoffer. Et medium sød kartoffel giver en utrolig 438% af den gennemsnitlige voksnes Vitamin A har brug for dagen, alt imens tilføjer kun 103 kalorier til din kost.

Portionsstørrelse (1 medium), 21.909 IE Vitamin A (438% DV), 103 kalorier.

 

Torsk lever olie

Mange mennesker tager levertran kosttilskud, da de er en stærk kilde til vitaminer og mineraler. Torskelevertran, som kommer i både flydende og kapselform indeholder D-vitamin, A-vitamin, og omega 3-fedtsyrer. En spiseskefuld torskelevertran vil tillade dig at opfylde og overstige den daglige anbefalede indtag af A-vitamin for dagen.

Portionsstørrelse (1 spsk), 14000 IU Vitamin A (280% DV), 126 kalorier.

 

Red Pepper

Tilføj et strejf af rød peber til din madlavning hele dagen og se, hvad en positiv forskel det gør, både i smag af dine måltider og i dit helbred generelt. En spiseskefuld af denne glædeligt pikant krydderi huser en imponerende 42% af den daglige anbefalede mængde af vitamin A.

Portionsstørrelse (1 spsk), 2081 IU vitamin A (42% DV), 16 kalorier.

 

 

 

Paprika

Paprika er almindeligt anvendt i Sydamerikansk, indiske og spanske retter. Men uanset hvor du er fra, og hvad stil af mad, du foretrækker, kan du nyde de mange sundhedsmæssige fordele ved denne ildrøde krydderi ved at indarbejde den i dine foretrukne måltider. En spiseskefuld indeholder 69% af den anbefalede daglige mængde af vitamin A. Det er også en imponerende kilde til C-vitamin, kalium og calcium.

Portionsstørrelse (1 spsk), 3448 IU vitamin A (69% DV), 20 kalorier.

 

 

Mango

Mango er søde, saftige frugter, der har en plads i både hovedretter og dessert plader. De gør også en fantastisk tilføjelse til en sund, afbalanceret kost, takket være de mange næringsstoffer og vitaminer, de leverer. En kop skiver mango giver omkring 36% af den anbefalede daglige mængde af vitamin A.

Portionsstørrelse (1 kop skiver), 1785 IU vitamin A (36% DV), 107 kalorier.

 

Sødmælk

Mange mennesker foretrækker sødmælk i skummetmælk for sine mange næringsstoffer og rig smag. En kop sødmælk er højt indhold af vitaminer D og A, og det er en god kilde til calcium, protein, og magnesium. Det er også højt indhold af fedt, selv om, så nyd det i moderation eller skifte til skummetmælk, hvis fedt og kalorier bliver en bekymring.

Portionsstørrelse (1 kop), 395 IU vitamin A (8% DV), 146 kalorier.

bembu_responsive_random

 

 

Mustard Greens

Uanset om du spiser din sennep greens rå eller kogte, får du masser af smag og næringsstoffer ud af disse ernæringsmæssige kraftcentre. Bare en kop hakkede sennep grøn giver 118% af den daglige anbefalede værdi af vitamin A. Nyd dem ofte, fordi de er også høj i C-vitamin, E-vitamin, mangan, folat, fibre, protein og calcium. Det bliver ikke meget bedre end det.

Portionsstørrelse (1 kop hakkede), 5880 IE Vitamin A (118% DV), 15 kalorier.

 

Butternut squash

Den gul-orange farve butternut squash er et tegn på, at det er højt i beta-caroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. En en-kop servering af butternut squash kuber indeholder langt over 400% af den daglige anbefalede værdi af vitamin A. Den indeholder også nok C-vitamin, kalium og fiber til at gøre en reel forskel i din krops generelle sundhed.

Portionsstørrelse (1 kop terninger), 22868 IU Vitamin A (457% DV), 82 kalorier.

 

Tørret Basil

En 100-gram servering af tørret basilikum indeholder 15% af den daglige anbefalede værdi af vitamin A. Et hundrede gram er en masse, men du behøver ikke at forbruge det hele i det samme måltid, eller endda i den samme dag. Når man tænker på hvor alsidig tørret basilikum er, kan du finde dig selv at tilføje det til næsten hvert måltid du forberede. Drys det over dine fødevarer i hele ugen for en let og ubesværet løft i Vitamin A.

Portionsstørrelse (100 gram) 744 IU vitamin A (15% DV), 251 kalorier.

 

 

Grønkål

Kale er så meget mere end en almindelig pynt: det er en lækker og næringsrig grøntsag, der fortjener en solid plads i din kost. Kale kan gøre underværker for dit helbred, herunder at hjælpe dig med at opfylde og overstige det vitamin, der anbefales for dagen. En en-kop servering indeholder omkring 200% af, hvad den gennemsnitlige person har brug for.

Portionsstørrelse (1 kop), 10.302 IE Vitamin A (206% DV), 34 kalorier.

 

Cantaloupe

Cantaloupe er lav i kalorier og fedt, men højt indhold af vitaminer og næringsstoffer. Det er også en lækker tilføjelse til din dag. Nyd denne saftige melon i en frugtsalat, som en middag snack, eller som en efter-middag dessert. En kile, eller omkring en ottendedel af en mellemstor melon, giver dig 120% af den mængde A-vitamin for dagen.

Portionsstørrelse (1 kile eller 1/8 medium melon), 5986 IE Vitamin A (120% DV), 23 kalorier.

 

Ærter

Søde grønne ærter lave en velsmagende side parabol til mange måltider, og de er en stor supplement til en sund kost. En servering af ærter (en halv kop) giver 134% af den anbefalede mængde af vitamin A, og med kun en sølle 62 kalorier. Ærter er også højt indhold af vitaminer C, K og B.

Portionsstørrelse (1/2 kop), 1680 IE Vitamin A (134% DV), 62 kalorier.

 

Majroer

Kom mere bladgrøntsager i din kost er en glimrende idé af flere grunde: de er lav i kalorier, højt på næringsstoffer, og let at tilberede. De fleste mørkegrønne grøntsager kan spises rå, men i tilfælde af majroer, madlavning eller dampende dem, før du spiser dem vil give mere af visse vitale næringsstoffer, der skal absorberes af kroppen.

Portionsstørrelse (1 kop hakkede), 6373 IE Vitamin A (127% DV), 18 kalorier.

 

Tørrede abrikoser

Tørrede frugter foretage en nem og rod-fri snack når du har brug for et løft i næringsstoffer, antioxidanter, og energi. Tørrede abrikoser er en stor mulighed for en kost, der er rig på vitamin A. Bare en kop tørrede abrikos halvdele indeholder 94% af den anbefalede værdi på Vitamin A for dagen.

Portionsstørrelse (1 kop halvdele), 4685 IU vitamin A (94% DV), 313 kalorier.

 

 

Tomater

Fra et botanisk synspunkt, tomater er teknisk en frugt, selvom mange mennesker anser dem for at være en grøntsag. Men du klassificere dem, skal du spise flere af dem, fordi de er lav i kalorier, men høj i flere vitaminer og mineraler. Bare en medium tomat giver dig 20% af din Vitamin A har brug for dagen. De er også en glimrende kilde til C og lycopen-vitamin.

Portionsstørrelse (1 medium), 1025 IU vitamin A (20% DV), 22 kalorier.

 

Tørret merian

Mange mennesker bruger tørrede urter til deres unikke smagsoplevelser, men kun få er klar over de sundhedsmæssige fordele, der følger med indtagelse tørrede urter. For vitamin A, tørret merian er en af de bedste urter, du kan finde. En 100-grams servering huse 161% af den anbefalede daglige vitamin A. Et hundrede gram er en masse, men du behøver ikke at spise det hele på en gang! Prøv i stedet at indarbejde det i forskellige måltider i løbet af ugen for at se, hvad der virker, og du vil nyde alle de sundhedsmæssige fordele undervejs.

Portionsstørrelse (100 gram), 8068 IE Vitamin A (161% DV), 271 kalorier.

 

Spinat

Tilføj flere spinat til din kost hver dag, og du vil nyde en dejlig løft til mange aspekter af dit helbred. Især skal du sørge for at du får nok vitamin A ved at nyde en en-kop servering af spinat, som indeholder 49% af den daglige anbefalede værdi. Spinat giver også din krop med C-vitamin, K-vitamin, mangan, jern og calcium.

Portionsstørrelse (1 kop), 2464 IU vitamin A (49% DV), 8 kalorier.

 

Ferskener

Den saftige fersken er så rig på næringsstoffer, som det er i smag. Peaches er høj i C-vitamin, kalium, calcium, fosfor, magnesium og jern. Desuden, hvis du har brug for at få en hurtig boost af Vitamin A i din kost, en mellemstor fersken giver omkring 10% af det beløb, den gennemsnitlige person har brug per dag.

Portionsstørrelse (1 medium), 489 IU vitamin A (10% DV), 59 kalorier.

 

Papaya

Den tropiske papaya frugt er rig på flere vitaminer, mineraler, enzymer og antioxidanter. Især er det en levedygtig kilde til vitamin A. Bare en lille papaya indeholder 29% af den daglige anbefalede værdi. Den velsmagende papaya frugt er ofte spises rå (minus huden, frø og blade), men det gør også en stor ingrediens i frugtsalater og smoothies.

Portionsstørrelse (1 lille), 1444 IU vitamin A (29% DV), 59 kalorier.

 

 

Red Bell Peppers

Rød peber er så alsidig som de er flavorful. Mange mennesker spiser dem plain eller klædt med veggie dip, men du kan også nyde dem i salater, røræg og pastaretter. Uanset hvordan du spiser dem, vil du opleve alle de sundhedsmæssige fordele, de leverer til din krop. Rød peberfrugt er rige på antioxidanter, herunder lycopen, C-vitamin, og vitamin A.

Portionsstørrelse (1 medium), 3726 IU vitamin A (75% DV), 37 kalorier.

 

Dandelion Greens

Hvis du foretager en sund salat eller smoothie, overveje at smide nogle mælkebøtte greens i blandingen. De er høj i calcium, rig på jod, fyldt med antioxidanter, og lav i kalorier. Hvis A-vitamin er en bekymring for din kost, bare en kop disse greens giver over 100% af den daglige anbefalede værdi.

Portionsstørrelse (1 kop), 5589 IE Vitamin A (112% DV), 25 kalorier.

 

Okselever

Dine bedsteforældre var ret hele tiden: leveren er godt for dig. Lever ofte udråbt som en stor bod for anæmi, men det er også en god kilde til vitamin C og A. En 100 gram servering af oksekød lever forsyninger langt over 300% af din nødvendige Vitamin A indtagelse for dagen.

Portionsstørrelse (100 gram), 16.898 IE Vitamin A (338% DV), 135 kalorier.

 

Befæstet Havregryn

Mange korn og mejeriprodukter er beriget med vigtige vitaminer, som folk typisk ikke få nok af i deres kost. Disse omfatter vitaminer D og A. I tilfælde af vitamin A, mange mærker af berigede havregryn indeholde op til 29% af den daglige værdi pr en kop servering. Sørg for at tjekke ernæring etiketter, næste gang du er ude efter din foretrukne form for havregryn.

Portionsstørrelse (1 kop kogte), 1453 IU vitamin A (29% DV), 159 kalorier.

 

Vitamin A er en vigtig del af en sund kost. Det er især vigtigt i den rigtige udvikling, funktion og vedligeholdelse af øjne, hud, og immunsystemet. Heldigvis findes denne vigtige vitamin og antioxidant i overflod i mange frugter, grøntsager, kød, fisk og mejeriprodukter kilder, du sikkert allerede medtage i din kost.

 

JA, mange vitaminer og mineraler er godt for mine øjne..!

 

Hold dine øjne og syn ved lige: Vitaminer og mineraler

 

Lutein er en type carotenoid, der findes naturligt i grønne grønsager, hvor det spiller en beskyttende rolle for anlægget, beskytte den mod overdreven sol skader. Forbavsende, kroppen anvender lutein på samme måde, deponere det i macular i øjet, hvor det bidrager til at beskytte delikate lys receptor celler mod beskadigelse, ved at frafiltrere visse skadelige bølgelængder. Omfattende forskning har vist, at spise kost, der er lav i lutein kan resultere i mindskede niveauer af lutein i macula. Så dette er en anden god grund til at spise dine greens! Og hvis du vil være sikker på du får nok lutein, kan du tage det som et supplement.

 

 

Hvordan ser man?

I øjet omdannes lyset først til kemiske processer i nethinden og dernæst til elektriske signaler i synsnerven, der fører til hjernen hvor det hele oversættes til et billede af omverdenen.

I den kemiske proces, hvor der er en høj grad af genbrug, indgår A-vitamin som et centralt element og hjælper med at stoffet rhodopsin efter at have sendt det elektriske signal bliver gendannet og klar til brug igen. I dette kredsløb indgår også zink som er med til at ringen kan sluttes.

Zink og A-vitamin indgår derfor som vigtige stoffer. .

Selv om de fleste danskere er velforsynet med mange næringsstoffer gennem kosten er det kun halvdelen, der får de 10 mg zink, der anbefales og lidt under hver anden får heller ikke de 800 mikrogram A-vitamin, der anbefales. Heldigvis indtager vi også noget betakaroten, som kan omdannes til A-vitamin efter behov. Alligevel er det tydeligt at en hel del bør overveje om de kan optimere deres kost eller tage et tilskud.

Et tredje næringsstof med betydning for synet er riboflavin (B2-vitamin) som er med til at sikre at øjets linse forbliver gennemsigtig. Her er forsyningen lidt bedre i befolkningen, men op mod hver tredje får under den anbefalede mængde på 1,4 mg - kvinder får i gennemsnit mindre end mænd.

Antioxidanter

Selen, C- og E-vitamin hører til de traditionelle antioxidanter, der hjælper med at beskytte delikate processer i vores celler ved at indfange de såkaldte "frie iltradikaler". Ultraviolet lys kan fremme dannelsen af iltradikaler - også i øjet - så i det tilfælde er en god forsyning af antioxidanter betydningsfuld. Kobber indgår også i projektet med at beskytte mod oxidative forandringer.